“Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-şi completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbaţi şi 63 ani la femei”, precizează Ministerul Muncii.
Și cei care au lucrat în străinătate și au perioade în care nu au contribuit la pensii pot “cumpăra vechime”. De fapt, legea prevede că “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot încheia contract de asigurare socială și pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Legat de modul în care se calculează CAS, noua lege a pensiilor stabilește că, de fapt, se plătește cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa. În momentul de față, salariul minim este de 3.700 de lei, ceea ce înseamnă că cei interesați de acest mecanism vor plăti 925 de lei. Sumele de plată se calculează în raport cu salariul minim brut și cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului, iar modificarea acestora nu afectează plățile aflate în desfășurare.
„Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, în termen de un an de la data încheierii contractului de asigurări sociale”, se precizează în noua lege a pensiilor.
Contractul de asigurare se poate încheia și de către împuternicit prin procură specială de către persoana interesată, iar plata se poate face chiar și prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.